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冬の寒い日のぽかぽかメニュー ローズマリー・ダンプリングとポテトのこってり煮込み

冬の寒い日のぽかぽかメニュー ローズマリー・ダンプリングとポテトのこってり煮込み

2015年1月16日 • Food & Drinks

寒い日は体が冬眠に入ってしまう……というか、冬眠に入りたくなってしまうけれど、会社もあるし、友達にも会いたいし、家事もしなければいけないので、ダラダラ生活はできない。でもやはり寒い日には毛布にくるまって、心も体もほっこり温かくしてくれるご飯を食べるのが幸せ。今日は私がそんな幸せを感じる煮込みのレシピを紹介したいと思う。作り置きもできるし、ヘルシーだけれど食べ応えがあって、何より体がぽかぽかするので、ぜひお試しあれ!

ローズマリー・ダンプリングとポテトのこってり煮込み
 
作者:
材料
煮込みの材料
  • オリーブオイル:大さじ3
  • 小麦粉:1/4カップ
  • 玉ねぎ(四分の一にカットして薄切りに):中サイズ1個 分
  • 塩:小さじ1
  • にんにく(みじん切り):3かけ
  • 野菜コンソメスープ(室温):6カップ
  • じゃがいも(2㎝角に切ったもの):約680g
  • ミニキャロット:1カップ
  • タイム(フレッシュ):大さじ1
  • ディル(フレッシュ):大さじ2
  • パプリカ:小さじ1/2
  • ブラックペッパー:適量
  • ホワイトビーンズ(白インゲン豆):1缶分(約1.5カップ)
ローズマリー・ダンプリング(団子)の材料
  • 小麦粉:1.5カップ
  • ベーキングパウダー:小さじ2
  • ローズマリー(フリーズドライ):小さじ1
  • 塩:小さじ1/2
  • アーモンドミルク(もしくは豆乳):1/2カップ
  • オリーブオイル:大さじ2
作り方
  1. まず煮込みから用意。大きくて浅めの鍋に、大さじ3杯分のオリーブオイルを入れ中火で熱する。そこに1/4カップの小麦粉を入れて、3~4分ほど混ぜる。
  2. 上記1にスライスした玉ねぎと塩を加え、5分ほど混ぜ、ニンニクを入れてさらに1分炒める。
  3. 上記2に野菜コンソメスープを加え、ダマにならないように混ぜ、ポテト、ディル、タイム、パプリカ、ブラックペッパーを加え、鍋に蓋をして沸騰させる。スープが煮こぼれないように、ダマができないように気を付けること。
  4. スープが沸騰したら蓋を外し、じゃがいもが柔らかくなり、スープにとろみが出るまで中弱火で20~25分ほど煮込む。
  5. スープを煮込んでいる間、ダンプリング(団子)の準備へ。大き目のボウルに小麦粉、ベーキングパウダー、塩を入れ混ぜたら、そこにローズマリーを加える。真ん中にくぼみを作り、そこにアーモンドミルク(もしくは豆乳)とオリーブオイルを入れ、木べらで生地状になるまで練る。(オリーブオイルの香りが苦手なら、その他の油でもOK)
  6. スープが煮込まれたら、そこにホワイトビーンズ(白インゲン豆)を入れ、そこにダンプリングを一口大の団子状(鶏団子のようなイメージ)にしてスープに入れる。
  7. 蓋をしてさらに15分煮込み完成。
メモ
このレシピは、最後にダンプリング(団子)をスープに入れて作るので、深くて狭い鍋よりも、大きくて浅い鍋で作るのがベストです。

この煮込みはダンプリングに味がしみ込むほどおいしくなり、1週間はおいしくなるので、作り置きにもおススメ!
 

【英語原文】(クリックして表示)

Cold weather makes my body go into hibernation. Or at least, it makes me want to go into hibernation–unfortunately I have commitments like work, and friends, and grocery shopping, which require that I leave my apartment. But the impulse is still there to curl up under a pile of blankets and eat lots of warm, comforting food, so as long as I also go about my daily routine, a little hibernation is okay. I’d like to share with you one of my favorite comforting stews for the winter time, which is great not only for filling up on some warm and healthy food but also for making a large batch ahead of time if you’d like to spend more time curled up in bed than you would cooking.

For the stew:
3 tablespoons olive oil
1/4 cup all purpose flour
1 medium sized sweet onion, quartered and thinly sliced
1 teaspoon salt
3 cloves garlic, minced
6 cups vegetable broth, at room temperature
1 1/2 pounds potato, in 3/4 inch chunks
1 cup baby carrots
1 tablespoon fresh thyme
2 tablespoons chopped fresh dill
1/2 teaspoon sweet paprika
Fresh black pepper
1 15 oz can navy beans or other white bean, rinsed and drained (about 1 1/2 cups)

For the dumplings:
1 1/2 cups all purpose flour
2 teaspoons baking powder
1 tablespoons dried rosemary, finely chopped
1/2 teaspoon salt
1/2 cup unsweetened almond milk (or soy)
2 tablespoons olive oil

This recipe works best if you have a wide, shallow pot, rather than a very tall and narrow pot. This is because we’re going to drop the dumplings into the soup at the end, and they’ll cook best if you have a little more surface area. But of course most important is having enough room for the soup – so worry about that first!

We’ll make the roux to start. In your pot, heat 3 tablespoons of olive oil on medium heat. Once hot, sprinkle in 1/4 cup of flour and mix with the oil. Keep stirring for about 3-4 minutes until the flour starts to get slightly toasted.

Add the sliced onions and salt, coating with the flour and oil mixture. Let the onions cook, stirring occasionally, for about 5 minutes. Then toss in the garlic and stir for another minute.

Pour in the vegetable broth, stirring as you do to prevent the flour mixture from getting clumpy. Add the potatoes, dill, thyme, paprika, and black pepper, then cover the pot and bring it to a boil. Watch it carefully to make sure the liquid doesn’t boil over and the flour mixture doesn’t clump up.

Once the stew is boiling, turn down the heat to medium-low and uncover. Let it cook for about 20-25 minutes, until the potatoes are tender and the stew is nice and thick.
While the stew is cooking, mix up the dumplings. Measure the flour, baking powder and salt together in a large mixing bowl. Mix in the rosemary. Make a hole in the middle of the mixture and add the soy milk and olive oil. (If you don’t like the taste of olive oil, you can use a more mild oil like vegetable.) Use a wooden spoon and mix together until a thick, sticky dough forms.

When the stew is done, mix in the beans and spoon the dough right onto the top of the stew. Be sure to make the dumplings small, as they will expand when they cook and they are better able to absorb some of the tasty liquid if they are not as big. Cover the pot and cook for another 15 minutes, ladling some of the liquid over the top of the dumplings or flipping them to make sure they cook all around.

This soup keeps well for a week, and the flavor soaks into the dumplings nicely. Enjoy!

翻訳:宮崎路子


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